POLITIEK11 nov '14 16:16

Dijsselbloem begrijpt vragen over Juncker

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG/BRUSSEL (ANP) - Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën begrijpt dat er ,,kritische vragen'' worden gesteld over de belastingdeals die in Luxemburg werden gesloten met internationale bedrijven in de tijd dat Jean-Claude Juncker daar premier was.

Jeroen Dijsselbloem ANP
Jeroen Dijsselbloem ANP

Juncker is nu voorzitter van de Europese Commissie en onder meer het Europees Parlement eist opheldering over de deals met internationale bedrijven.

Dijsselbloem gaat ervan uit dat Juncker de vragen zal beantwoorden. Wel geldt dat de huidige Luxemburgse regering politiek verantwoordelijk is, ook voor beleid dat onder Juncker is gevoerd, zei Dijsselbloem dinsdag bij RTL Z.

Volgens Dijsselbloem zijn er internationaal onvoldoende afspraken tegen het wereldwijd ontwijken van belastingen door grote bedrijven. Dat geeft een ,,perverse prikkel'' die er uiteindelijk toe kan leiden dat dergelijke bedrijven nergens meer belasting betalen. Nu is volgens hem onvoldoende duidelijk wat wel en niet mag en dus ,,kan kennelijk alles''. Nederland is erg bereid om in internationaal verband afspraken te maken tegen belastingontwijking.

Schaduw

Europarlementariërs willen over de deals met de Luxemburgse fiscus twee Europees Commissarissen horen: Margrethe Vestager en Pierre Moscovici. Juncker zelf is in het buitenland.

De onthullingen over de deals werpen een schaduw over de voorzitter van de commissie-Juncker, die op 1 november begon. Sommige partijen en media pleitten al voor het aftreden van de Luxemburger omdat zijn geloofwaardigheid is aangetast. Juncker kondigde onlangs nog aan dat hij belastingontduiking harder wil aanpakken. Eerder begon de vorige Europese Commissie al onderzoeken naar 'belastingtrucs' voor dergelijke concerns, niet alleen in Luxemburg maar ook in Nederland en Ierland.

Bedrijven als IKEA en Pepsi zouden door gunstige belastingtarieven alleen al naar Luxemburg honderden miljarden dollars hebben doorgesluisd. Andere landen missen hierdoor belastinginkomsten. Hoewel media spreken over Lux Leaks, benadrukt Luxemburg dat de deals niet in strijd zijn met de regels.

Gerelateerde artikelen