POLITIEK17 apr '14 17:17

PVV aan kop in peiling Europese verkiezingen

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De PVV zou de Europese verkiezingen winnen als die nu zouden worden gehouden.

ANP
ANP

De VVD en D66 volgen de anti-Europese partij van Geert Wilders op de voet.

Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde peiling van TNS NIPO onder bijna 1000 Nederlanders. De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn in Nederland op 22 mei. De PVV zou 18,1 procent van de stemmen halen, de VVD 16,2 en D66 15,7. Dat zou voor alle drie de partijen winst betekenen ten opzichte van de vorige Europese verkiezingen in 2009. Ook de SP en de ChristenUnie/SGP lijken enige winst te kunnen boeken.

CDA en GroenLinks moeten in de peiling flink inleveren, de PvdA enigszins.

D66

In de landelijke politieke verhoudingen valt in de peiling vooral de winst voor D66 op. De partij van Alexander Pechtold zou met 28 zetels de grootste worden als er nu verkiezingen waren voor de Tweede Kamer. Dat zijn er 16 meer dan D66 er nu heeft. De VVD komt uit op 25 zetels, wat een verlies van 16 zetels betekent. De PVV staat op de derde plaats met 23 zetels. Dat zijn er 8 meer dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2012, maar de partij heeft in de afgelopen weken flink terrein verloren in de peiling (5 zetels ten opzichte van vorige peiling in maart).

Regeringspartij PvdA staat ook op verlies. De sociaaldemocraten zouden nu 12 zetels behalen, 2 minder dan vorige maand en 26 minder dan bij de vorige Kamerverkiezingen.

Gerelateerde artikelen