Rutte wil zware economisch post in Brussel
Nederland aast op een zware economische post in Europa, zegt premier Mark Rutte vandaag in Brussel. Maar juist die functie is vandaag een stuk onwaarschijnlijker geworden, zegt hoogleraar Rinus van Schendelen.
Tot nu toe hield Nederland de kaken stijf op elkaar over waar de interesse naar uitging als het gaat om een Brusselse topfunctie.
"We hebben een bijzondere interesse voor een positie in die hoek'', aldus Rutte. Maar hij voegde eraan toe niets uit te sluiten. Namen wilde hij niet noemen om de kansen voor Nederland niet te schaden, zo stelde de premier. Bij zware economische posten kan het gaan om bijvoorbeeld de Europees Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken of Handel.
Dijsselbloem
Deze ambitie van Rutte kreeg vandaag al een flinke knauw, aangezien vandaag de Finse Jyrki Katainen tijdelijk (tot 1 november) benoemd is tot Eurocommissaris Economische en Monetaire Zaken. Juist de post waar Dijsselbloem op aasde. "Katainen heeft nu zo'n stevige voet tussen de deur van die portefeuille. De kans van Dijsselbloem is zeker niet groter geworden", zegt Rinus van Schendelen hoogleraar Europese politiek aan de Erasmus Universiteit tegen BNR. Want Katainen is niet zo maar iemand:
Buitenlandbaas
De EU-leiders zijn vandaag bijeen om kandidaten te vinden voor de post van EU-buitenlandchef en voor het voorzitterschap van de Europese Raad, een taak die nu Herman Van Rompuy vervult. Mogelijk wordt er ook gesproken over de verdere invulling van de Europese Commissie. Daarom sluit de Luxemburger Jean-Claude Juncker ook aan bij het diner, omdat hij op 1 november de voorzitter wordt van de nieuwe commissie.
Of het vandaag tot een besluit komt, is maar de vraag. "Het kan zelfs zijn dat we helemaal niet tot besluiten komen'', zei Rutte. Of dat de leiders alleen één benoeming doen. De premier vindt het geen schande als de EU meer tijd nodig zal hebben. "Het is een ingewikkeld proces. Ik vind het nooit een ramp als dat niet in één keer gebeurt, dit soort besluiten.''
Zijn Duitse collega, bondskanselier Angela Merkel, sloot eveneens niet uit dat er geen besluiten vallen.