POLITIEK12 sep '14 12:10Aangepast op 12 sep '14 17:18

Militairen geven Hennis dikke onvoldoende

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Van een superzware onvoldoende naar een zware onvoldoende.

ANP
ANP

Zo typeerde voorzitter Anne-Marie Snels van de militaire vakbond AFMP vrijdag de uitkomsten van een peiling over het vertrouwen van het defensiepersoneel in minister Jeanine Hennis-Plasschaert.

Bijna 60 procent van de militairen en hun burgercollega's heeft geen vertrouwen in de top van het ministerie. Vorig was dat nog 65 procent. Hennis is er niet in geslaagd hun vertrouwen in de organisatie te vergroten, stelt bijna 86 procent. De militaire vakbonden AFMP en VBM, die de enquête hielden, maken zich daar grote zorgen over. Volgens VBM-voorzitter Jean Debie is er sprake van een ,,vertrouwenscrisis'' onder het personeel. Er is veel onrust en ontevredenheid, ook over bijvoorbeeld de beperkte inzetbaarheid van materieel en het tekort aan reserveonderdelen.

Aan de peiling namen ruim 3000 mensen deel, van wie de helft nog bij Defensie werkt. De andere helft heeft bij het ministerie gewerkt of is met pensioen. Volgens de ondervraagden kan de minister het vertrouwen terugwinnen door snel een nieuwe cao te sluiten, het AOW-gat te dichten en betere personeelszorg te bieden. Bij Defensie werken zo'n 60.000 mensen.

Manifestatie

De bonden hielden vrijdagmiddag een manifestatie op het Plein in Den Haag voor meer loon, maar ze wilden nog niet zeggen hoeveel ze erbij willen hebben. Het extra geld dat volgend jaar naar Defensie gaat, moet volgens hen ook in het personeel worden gestoken. Er zal jaarlijks 100 miljoen meer naar het militaire apparaat gaan, hebben kabinet en 'bevriende oppositie' van D66, SGP en ChristenUnie afgesproken tijdens de begrotingsonderhandelingen.

Hennis zei in een reactie dat de vakbonden heel goed weten dat ze in oktober weer samen om de tafel zitten om te praten over een nieuwe cao, wat volgens de VVD-bewindsvrouw hard nodig is. ,,De manifestatie komt wat vroeg, maar de boodschap is duidelijk.''

Gerelateerde artikelen