POLITIEK18 mei '14 09:02

Veel kiezers kennen eigen partij niet

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Veel kiezers weten eigenlijk niet goed wat 'hun' partij vindt van Europa.

ANP
ANP

Ze schatten de standpunten van de partij van hun voorkeur verkeerd in. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kieskompas voor het ANP.

Het Kieskompas vroeg ruim 10.000 mensen in te schatten hoe partijen denken over Europese integratie. Ze konden dat aangeven op een schaal van 1 (tegen, dus eurosceptisch) tot 10 (voor, dus eurofiel).

Kiezers blijken vooral moeite te hebben bij zogeheten one-issuepartijen. Dat zijn partijen die zich vooral profileren op één onderwerp, zoals de Partij voor de Dieren (dierenrechten) en 50PLUS (pensioenen). Aanhangers denken dat de PvdD pro-Europees is, terwijl de partij behoorlijk sceptisch is. Bij 50PLUS is het juist andersom: de partij is veel positiever over Europa dan veel kiezers denken. ChristenUnie en SGP zijn redelijk eurokritisch, maar volgens de kiezers zitten ze in het voor-kamp.

Issue-stemmers

,,Als je de kiezers vraagt wat de Partij voor de Dieren denkt over dieren, ja, dan weten ze het wel. Maar ze weten niet wat de partij vindt van Europa. We noemen dat issue-stemmers. Zolang de partij een radicaal standpunt heeft over één issue, maken de Europese standpunten niet uit, dat zegt de kiezers geen jota'', zegt André Krouwel van het Kieskompas.

Er zijn ook veel SP-kiezers die denken dat de socialisten gematigd positief zijn over Europese eenwording. ,,Het is een vluchtheuvel. Als ze niet zeker weten waar ze op moeten stemmen, komen ze uit bij een partij die volgens hen veilig in het midden staat. Veel potentiële SP-kiezers denken dat de socialisten pro-Europees zijn. Maar dat klopt niet'', zegt Krouwel.

Gerelateerde artikelen