POLITIEK24 jun '14 14:15Aangepast op 24 jun '14 17:15

Voorzitter: Senaat anders kiezen niet zo gek

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol vond het ,,eigenlijk helemaal geen gek systeem dat senatoren vroeger voor 6 jaar werden gekozen via Provinciale Staten, waarbij elke 3 jaar de helft van de Kamer wisselde.

Ankie Broekers-Knol. ANP
Ankie Broekers-Knol. ANP

Op die manier is er wat meer verandering in ten opzichte van de Tweede Kamer.'' Dat zegt ze in de NRC van dinsdag.

Sinds de Grondwetswijziging van 1983 wordt de hele Eerste Kamer elke 4 jaar gekozen, niet rechtstreeks maar 'getrapt' via de provinciale verkiezingen.

In de Tweede Kamer wordt voorzichtig positief gereageerd op het pleidooi van Broekers-Knol. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra noemt het ,,verstandig te kijken naar het functioneren van de Staten-Generaal''. Hij werkt zelf ook aan een plan voor ,,een systeem dat is aangepast aan de eisen van de moderne tijd''.

Pechtold

D66-leider Alexander Pechtold zegt de ,,voorzet'' van de Eerste Kamervoorzitter te ,,waarderen en positief te bejegenen''. Hij wil af van de situatie waarin Tweede en Eerste Kamer totaal niet meer ,,synchroon'' lopen.

De Eerste Kamer wordt getrapt gekozen door de leden van de Provinciale Staten. De volgende Statenverkiezingen zijn op 18 maart volgend jaar. De Statenleden kiezen dan op 26 mei een nieuwe Eerste Kamer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen