POLITIEK5 nov '13 12:28Aangepast op 5 nov '13 14:23

Oppositie: kabinet zit niet op de goede weg

Auteur: ANP Nieuws

Oppositiepartijen als CDA, SP en PVV vinden dat de slechtere ramingen van de Europese Commissie over de Nederlandse economie bevestigen dat het Nederlandse kabinet niet op de goede weg zit met de bezuinigingen voor volgend jaar.,,Het klopt dat Brussel nu constateert wat wij voorspelden.

"Het klopt dat Brussel nu constateert wat wij voorspelden. Dit is zorgwekkend en een bevestiging dat het kabinet niet op de goede weg is. We zijn nog lang niet uit de gevarenzone en ik voorzie zo dat er voor 2015 weer nieuwe bezuinigingen nodig zijn. Het kabinet heeft de problemen doorgeschoven'', zegt CDA-Kamerlid Eddy van Hijum.

Arnold Merkies (SP) wijt de tegenvallende groei aan de ,,keiharde bezuinigingen'' van het kabinet. ,,Die zetten een rem op de economische groei, daarom willen wij de economie juist stimuleren. Deze ramingen bevestigen dat wij gelijk hadden. Europa blijft door het bezuinigingsbeleid achter bij de aantrekkende wereldeconomie en binnen Europa doet Nederland het slechter dan het gemiddelde. Het kabinet zou zich af moeten vragen waar dat aan ligt.''

Braafste jongetje
De PVV stelt dat Nederland van het "braafste jongetje van de EU-klas'' nu "het slechtste jongetje'' is geworden. "Het beleid van Rutte-2 van belastingverhogingen pakt desastreus uit. Wat we nodig hebben zijn belastingverlagingen, consumptie en groei! Het goed presterende Zwitserland bewijst eens te meer dat Nederland beter af is buiten de Europese Unie. Hoe eerder we eruit stappen, hoe beter'', aldus Kamerlid Teun van Dijck.

Volgens Van Hijum zijn de ramingen uit Brussel niet verrassend, omdat het kabinet in zijn ogen de oorzaken van de geringe groei niet aanpakt. "Dat zijn de problemen in de financiële sector, de krimpende kredietverlening, de problemen op de woningmarkt en het consumentenvertrouwen. Dan moet je rekenen op een langdurig lagere economische groei. Maar het kabinet is daar doof voor, laat de uitgaven stijgen en dempt het gat met belastingverhogingen.''

Gerelateerde artikelen