POLITIEK11 sep '14 20:25Aangepast op 12 sep '14 00:18

Verhoging griffierechten deels teruggedraaid

Auteur: BNR Webredactie

De griffierechten gaan minder hard omhoog.

ANP
ANP

Bronnen rond het Binnenhof bevestigen berichtgeving hierover van RTL Nieuws donderdag. De verhoging zal nu 32 miljoen in plaats van 45 miljoen opbrengen.

Dat maakt het kabinet tijdens Prinsjesdag bekend. Griffierechten zijn de kosten die een burger of bedrijf zelf moet betalen voor het starten van een gerechtelijke procedure.

Het kabinet en de 'bevriende oppositie' van D66, SGP en ChristenUnie zijn tijdens het begrotingsoverleg niet eens geworden over een aantal maatregelen van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het gaat om de verhoging van de griffierechten, de bezuiniging op de rechtsbijstand en de invoering van elektronische detentie (de enkelband).

Geen steun
D66 zegt in RTL Nieuws de maatregelen niet te zullen steunen. "Er is geen steun voor van D66 in de Tweede Kamer en ik verwacht ook geen steun in de Eerste Kamer'', zegt Tweede Kamerlid Gerard Schouw.

Door het wegvallen van de steun van de 'bevriende oppositiepartijen' dreigen de voorstellen van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven nu te sneuvelen in de Eerste Kamer. Daar heeft het kabinet van VVD en PvdA geen meerderheid.

Gerelateerde artikelen