POLITIEK5 nov '14 11:49Aangepast op 5 nov '14 14:59

Teeven onderzoekt waarschuwing bij downloads

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om consumenten te waarschuwen bij het illegaal downloaden.

Kees Verhoeven. ANP
Kees Verhoeven. ANP

Hij zei dat woensdag in een Kamerdebat over een uitspraak van het Europese Hof van Justitie over het downloadverbod.

Het hof verbood in april het illegaal downloaden van muziek of films. Ook mag Nederland volgens het hof bij het berekenen van de thuiskopieheffing illegale downloads niet meer meerekenen.

Tijdens het debat noemde D66-Kamerlid Kees Verhoeven het plan van de VVD om een pop-up op te laten komen als iemand iets illegaal downloadt ,,onnozel, onverantwoord en onwenselijk''. Verhoeven: ,,Het lijkt onschuldig maar er moet diep in het internetgebruik van de internetter gedoken worden en dat lijkt op een internetpolitie.'' Teeven probeerde Verhoeven gerust te stellen. Volgens hem is de privacy van de internetgebruiker bij wet beschermd. Volgens Teeven is het niet de bedoeling om de gebruiker aan te pakken, maar de sites die illegale content verspreiden.

Radiomodel

VVD-Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden noemde op zijn beurt 'het radiomodel' waar D66 voor is, achterhaald. Bij het radiomodel wordt het geld centraal geïnd bij aanbieders van muziek of video.

Teeven wees het radiomodel van D66 van de hand als onpraktisch, juridisch lastig en vooral politiek onhaalbaar. Het model moet volgens hem Europees geregeld worden. Geen van zijn collega's in Europa ziet dat zitten: ,,Geen hond voelt er iets voor'', aldus de staatssecretaris.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen