POLITIEK17 mei '14 18:02Aangepast op 17 mei '14 20:03

Vragen CDA over verschil informatie over MERS

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het CDA in de Tweede Kamer ziet verschil tussen de informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de voedsel- en landbouworganisatie FAO over de uitbraak van de ziekte MERS.Het Nederlandse RIVM meldt dat het gevaarlijke virus vrijwel alleen van dier op mens kan worden overgedragen, terwijl de VN-organisatie FAO zegt dat het merendeel van de besmettingen van mens op mens zijn gegaan.Het CDA heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zaterdag om opheldering gevraagd.

Het Nederlandse RIVM meldt dat het gevaarlijke virus vrijwel alleen van dier op mens kan worden overgedragen, terwijl de VN-organisatie FAO zegt dat het merendeel van de besmettingen van mens op mens zijn gegaan.

Het CDA heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zaterdag om opheldering gevraagd. Volgens CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot kan dit verschil van grote betekenis zijn voor de manier waarop omgegaan wordt met besmettingen.

Nederland

Deze week werd bekend dat de ziekte in Nederland bij twee mensen is vastgesteld. De ziekte dook in 2012 op in Saudi-Arabië. Dromedarissen zijn de bron van het virus.

Het Kamerlid wil ook weten hoe de regering omgaat met de adviezen van de wereldgezondheidsorganisatie WHO en of er nog maatregelen volgen voor mensen die een pelgrimstocht naar Mekka in Saudi-Arabië maken.

Beide Nederlandse patiënten, die familie zijn van elkaar, zijn besmet geraakt met het potentieel dodelijke virus tijdens dezelfde reis naar Saudi-Arabië. Ze bezochten daar een dromedarissenboerderij.

Gerelateerde artikelen