POLITIEK20 mei '14 15:06

'Teeven doet te weinig tegen asielstroom'

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) doet te weinig om de explosief toegenomen stroom asielzoekers tegen te houden.

ANP
ANP

CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum zei dat dinsdag, voorafgaand aan het asieldebat 's middags in de Tweede Kamer.

Teeven meldde onlangs dat er momenteel 1000 asielzoekers per week naar Nederland komen, vooral uit Eritrea en Syrië. Daartegen zijn (beperkte) extra mobiele controles aan de grenzen ingezet, maar de grenzen dichtgooien is niet mogelijk volgens Europese afspraken.

Van Hijum vindt dat Nederland daarmee het braafste jongetje van de klas is. Hij wijst erop dat Duitsland de grenscontroles veel uitgebreider uitvoert en ook mensen terugstuurt aan de grens.

Urgentie

D66 vindt ook dat het kabinet urgenter aan de slag moet met de explosie van het aantal asielzoekers. Premier Mark Rutte zou een Europese vluchtelingentop met andere Europese regeringsleiders moeten beleggen, zei D66-Kamerlid Gerard Schouw. Rutte zelf waarschuwde vrijdag nog dat de toestroom ,,ontwrichtend'' is voor de Nederlandse samenleving.

PvdA-leider Diederik Samsom voelt niet voor een EU-top. Hij ziet meer in al gepland Europees overleg op 5 juni, als Teeven met zijn collega’s om de tafel zit. Volgens Samsom moeten de EU-landen hun asielbeleid gaan harmoniseren, dan kunnen mensensmokkelaars niet telkens het land met het minst strenge asielbeleid uitzoeken om geld te verdienen aan hun illegale praktijken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen