POLITIEK29 okt '14 17:42

Coalitie: extra geld voor aanpak drugsafval

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De regeringspartijen VVD en PvdA willen dat het kabinet extra geld uittrekt om het dumpen van drugsafval in de natuur beter aan te pakken.

Yasemin Cegerek. ANP
Yasemin Cegerek. ANP

Ze pleitten woensdag voor een bedrag van 1 miljoen euro om de chemische troep vakkundig te kunnen opruimen en de daders op te sporen.

Dat extra bedrag is voor volgend jaar. De Tweede Kamerleden Yasemin Cegerek (PvdA) en Remco Dijkstra (VVD) roepen het kabinet op voor de begroting van 2016 te komen met een voorstel om die financiering ook voor de jaren erna te regelen. Ze dienden hun voorstel in tijdens een Kamerdebat over de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Milieu voor volgend jaar.

Drugscriminelen maken enorme winsten, maar zadelen gemeenten en grondeigenaren op met de kosten voor hun afval, aldus de coalitiepartijen. Het afval vergiftigt planten en dieren en kan gevaarlijk zijn voor kinderen die in het bos spelen.

VVD en PvdA vinden dat de opruimkosten moeten worden verhaald op de daders. Maar dat gebeurt zelden, omdat het lastig is de vervuilers op te sporen. Daarom moet een deel van het geld worden geïnvesteerd in forensisch experts, zodat de pakkans toeneemt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen