POLITIEK16 mei '14 15:16Aangepast op 16 mei '14 15:34

Rutte snapt gemor in coalitie wel

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte snapt wel dat in de regeringspartijen VVD en PvdA niet iedereen blij is met de compromissen die in het kabinet moeten worden gesloten.

ANP
ANP

Ook begrijpt hij dat sommigen liever een andere coalitie hadden gezien. Maar voor zorgen over de stabiliteit van de samenwerking van VVD en PvdA is volgens de premier (tevens VVD-leider) geen aanleiding.

Rutte zei dat vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Hij reageerde op berichten dat de positie van PvdA-leider Diederik Samsom onder druk staat en mogelijk onhoudbaar wordt als zijn partij volgende week bij de Europese verkiezingen opnieuw een zware nederlaag lijdt. Het voortbestaan van het kabinet kan dan in gevaar komen, zeggen anonieme bronnen in De Telegraaf.

Rutte deelt die ongerustheid niet. De twee regeringspartijen zijn weliswaar ,,heel verschillend'', maar de hervormingsagenda ligt ,,op schema'' en de persoonlijke verhoudingen in het kabinet zijn ,,heel plezierig'', zei hij. De rek is er dan ook ,,absoluut niet uit'', ook al is een electorale beloning waarschijnlijk niet snel te verwachten.

Volgens de premier konden VVD en PvdA als gevolg van de verkiezingsuitslag en het afhaken van andere partijen in 2012 niet anders dan met elkaar regeren. Programmatisch liggen de twee partijen ver uiteen. Ze zijn het volgens Rutte vaak oneens, maar,,na een uurtje praten'' lukt het toch steeds op één lijn te komen. ,,Het probleemoplossend vermogen is groot''. Ook is er sprake van ,,inlevingsvermogen in elkaar.''

Gerelateerde artikelen