POLITIEK18 aug '14 05:38

Weer begrotingsoverleg coalitie met oppositie

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De top van de regeringscoalitie gaat maandagochtend weer met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP om de tafel voor de laatste onderhandelingen over de rijksbegroting van volgend jaar.

ANP
ANP

Het kabinet presenteert de miljoenennota op Prinsjesdag, 16 september.

Het kabinet heeft ook vorig jaar met deze partijen onderhandeld over de begroting. Hun steun was en is nodig omdat het kabinet van VVD en PvdA zonder de 'bevriende oppositie' geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft voor de eigen plannen.

Maandagochtend is er rond 10.30 uur op het ministerie van Financiën eerst overleg tussen premier Mark Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher, minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en de fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA). Waarschijnlijk een uur later sluiten de oppositiefractievoorzitters Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) aan.

Wensen D66, CU en SGP

D66, ChristenUnie en SGP leverden in april al hun wensenlijstjes in die per stuk opliepen tot vele honderden miljoenen euro's. Partijen willen lastenverlichting via onder meer lagere lasten op arbeid en extra geld voor onder meer Defensie en het Openbaar Ministerie. Zeker is al dat er extra geld komt voor Defensie, hoeveel is nog niet duidelijk.

Dijsselbloem zei vrijdag dat er enige ruimte is voor lastenverlichting, maar de mogelijkheden zijn volgens hem beperkt. Volgens Dijsselbloem weten de partijen dat ook. ,,De verwachtingen zijn denk ik realistisch en dat is ook goed.'' Hij noemde het al een ,,geweldige winst dat we niet méér hoeven te bezuinigen dan we eerder van plan waren''.

Maar veel extra ruimte is er niet. ,,Elke extra uitgave voor lastenverlichting betekent dat het begrotingstekort verder oploopt en dat moeten we niet doen'', aldus Dijsselbloem afgelopen vrijdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen