POLITIEK30 jun '14 11:01Aangepast op 30 jun '14 11:25

Teeven: extra tekort 60 miljoen gevangenissen

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft in het gevangeniswezen te maken met een extra tekort van 60 miljoen euro.

ANP
ANP

Dat schrijft de bewindsman maandag in een brief aan de Tweede Kamer waarin hij een tussenstand geeft van de reorganisatie in het gevangeniswezen.

Volgens de VVD-bewindsman is het tekort een gevolg van van vergrijzing van het personeelsbestand, besparingsverliezen bij eerder ingeboekte bezuinigingen en niet gecompenseerde loon- en prijsstijgingen.

Met directeuren van gevangenissen heeft Teeven inmiddels een aantal maatregelen afgesproken om het tekort op te vangen. Zo zal geprobeerd worden om onder meer de kosten van overwerk en onregelmatige en weekenddiensten te verminderen. Ook wordt bespaard op de sporturen van het personeel.

Reclassering

Teeven heeft nog een financiële tegenvaller. Reclassering heeft volgend jaar een gat van ten minste om 6 miljoen euro. De organisatie heeft de afgelopen jaren flink wat meer werk op z'n bord gekregen. Het budget van Reclassering is met de toenemende vraag gestegen van 155 miljoen euro in 2006 naar 227 miljoen euro in 2012.

,,De vraag naar reclasseringsproducten is sterk toegenomen'', schrijft Teeven in de brief. Dat is het gevolg van het feit dat rechters steeds vaker voorwaardelijke worden straffen opleggen waarbij een een belangrijke taak is weggelegd voor Reclassering.

Gerelateerde artikelen