POLITIEK20 mei '14 12:41Aangepast op 20 mei '14 21:07

Huis voor klokkenluiders wordt aangepast

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het Huis voor klokkenluiders wordt aangepast.

ANP
ANP

De initiatiefnemers gaan zich beraden over hun wetsvoorstel na twijfels en bezwaren die de Senaat dinsdag heeft geuit, zei Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) in de Eerste Kamer namens de zeven partijen die het voorstel ontwierpen.

Het klokkenluidershuis moet een instantie worden waar mensen misstanden kunnen melden die van maatschappelijk belang zijn. Het is een initiatief van Tweede Kamerleden van de SP, PvdA, D66, GroenLinks, ChistenUnie, Partij voor de Dieren en 50Plus.

De senatoren zijn op zich voor bijstand aan klokkenluiders maar vonden het strijdig met de Grondwet als het Huis wordt ondergebracht bij de Nationale Ombudsman. De initiatiefnemers gaan kijken of het Huis een zelfstandig bestuursorgaan kan worden. Verder viel het niet goed dat advies en onderzoek in één instituut zouden worden samengebracht. Ook minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) was ook al nadrukkelijk voor de scheiding van advies en onderzoek.

Het voorstel was in december al wel aangenomen door de Tweede Kamer, maar ook daar bestonden twijfels over strijdigheid met de Grondwet. De Senaat toetst wetten altijd daarop. De behandeling in de Senaat is voor onbepaalde tijd aangehouden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen