POLITIEK6 feb '14 14:52Aangepast op 6 feb '14 15:28

GroenLinks en D66 willen Hennis bij debat

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks en D66 willen dat minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie dinsdag ook aanschuift bij het debat in de Tweede Kamer met haar collega Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) over de afluisterpraktijken van de inlichtingendienst.Linda Voortman van GroenLinks zal hiertoe donderdag nog een verzoek indienen.

ANP
ANP

Linda Voortman van GroenLinks zal hiertoe donderdag nog een verzoek indienen. Ze krijgt bijval van Gerard Schouw van D66. ,,Het is onvermijdelijk dat Hennis ook uitleg gaat geven tijdens het debat'', zegt hij.

Het debat gaat over uitlatingen van Plasterk in oktober vorig jaar in Nieuwsuur dat 1,8 miljoen telefoon- en radioverkeergegevens waren verzameld door de Amerikanen. Maar woensdag maakte hij in een brief met Hennis bekend dat de Nederlandse inlichtingendiensten de metadata hadden verzameld.

Bronnen

NRC Handelsblad meldde donderdag op basis van bronnen dat Hennis haar PvdA-collega destijds heeft gewaarschuwd het bewuste interview niet te geven aan Nieuwsuur. Hij begaf zich namelijk deels op haar terrein en bovendien vond de VVD-minister het te vroeg voor stellige uitspraken, aldus de krant.

,,Dit maakt de zaak niet fraaier, vooropgesteld dat het waar is'', meent Schouw. Het roept twijfels op over de ,,interne afstemming en coördinatie binnen het kabinet''. Hennis wist schijnbaar iets anders dan Plasterk, aldus de D66'er. Waarom is er niets met de waarschuwing gedaan en hoe indringend heeft Hennis gewaarschuwd?, vraagt hij zich af.

Gerelateerde artikelen