POLITIEK18 aug '14 11:03

Zijlstra hoopt op ruimte lastenverlichting

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - VVD-fractieleider Halbe Zijlstra hoopt dat er volgend jaar ruimte is voor lastenverlichting.

ANP
ANP

Zijlstra zei dat maandagochtend toen hij zich bij het ministerie van Financiën meldde voor het begrotingsoverleg met de top van het kabinet.

Ook PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom zit bij het overleg. Later op de dag schuiven de bevriende oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP aan. Hun steun heeft de coalitie nodig om haar beleid door de Senaat te krijgen, waar ze geen meerderheid heeft.

Hoewel er komend jaar niet extra hoeft te worden bezuinigd, verwacht Zijlstra niet dat de besprekingen over de begroting daardoor heel gemakkelijk zullen verlopen, want alle partijen aan het overleg hebben zo hun wensen, onder meer voor lastenverlichting en meer geld voor defensie en justitie. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem waarschuwde vrijdag nog dat de financiële ruimte voor deze wensen beperkt is.

500 miljoen

Ingewijden gaan ervan uit dat er nog zo'n 500 miljoen voor lastenverlichting zal komen. Daarnaast is er nog beperkt ruimte voor andere wensen.

Anderzijds is er in het voorjaar een bedrag van 600 miljoen extra gereserveerd voor ontwikkelingssamenwerking. Dat gebeurde omdat de economie door het hanteren van een andere statistische berekeningsmethode extra toeneemt. Omdat het budget voor ontwikkelingssamenwerking gekoppeld is aan de omvang van de economie, groeit dat ook. Eventueel kunnen de onderhandelaars besluiten de extra middelen voor ontwikkelingssamenwerking te besteden aan lastenverlichting of andere uitgaven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen