POLITIEK28 mrt '14 11:47

Asscher: geen toeslag bij kinderopvang ouders

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Ouders die hun kinderen zelf opvangen in ouderparticipatiecrèches krijgen geen kinderopvangtoeslag meer.

ANP
ANP

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken blijft bij dat standpunt, ook al is de steun ervoor in de Tweede Kamer minimaal. Dat bleek woensdag tijdens een debat met de minister.

Asscher wil dat voortaan alleen professionele kinderopvanginstellingen recht geven op kinderopvangtoeslag. Zij voldoen aan alle kwaliteitseisen. Voor ouderparticipatiecrèches geldt dat niet. Tot dusver ontvingen ouders die hun kind op zo'n crèche opvangen wel een toeslag.

De oppositie snapt niet welk probleem Asscher wil oplossen door ouderparticipatiecrèches anders te gaan behandelen. CDA-Kamerlid Pieter Heerma noemde deze crèches een voorbeeld van de participatiesamenleving die het kabinet nastreeft. Het zou ze dus moeten omarmen.

Asscher

Maar Asscher ziet wel degelijk een onderscheid tussen professionele kinderopvang en opvang die door ouders wordt verzorgd. ,,Kinderopvang is een vak, met een opleiding en kwaliteitseisen.'' De minister wil ruimte blijven bieden aan ouderparticipatiecrèches, maar daarbij kan geen sprake meer zijn van kinderopvangtoeslag.

Asscher kreeg alleen bijval de de regeringsfracties VVD en PvdA.

Er zijn in totaal zes van ouderparticipatiecrèches, met in totaal zo'n 120 kinderen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen