POLITIEK11 jun '13 15:14

Opstelten kan niks zeggen over Prism

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden die meer wilden weten over het eventuele gebruik door Nederlandse inlichtingendiensten van het omstreden Amerikaanse surveillanceprogramma PRISM, kwamen dinsdag tijdens het wekelijke vragenuur in de Tweede Kamer bedrogen uit.

ANP
ANP

Minister Ivo Opstelten, die AIVD-minister Ronald Plasterk verving, kan nu eenmaal geen mededelingen doen over het inlichtingenwerk en ook niet over samenwerking met buitenlandse diensten, zei hij.

Hij zal de Kamer desgevraagd nog een brief sturen, maar gaf al aan dat die 'inhoud naar ons vermogen' zal krijgen en dus ook niet veel zal opleveren.

Opstelten zei dat het 'evident' is dat er oog is voor de persoonlijke levenssfeer en dat er heldere regels zijn voor het werk inlichtingendiensten. Wat ze doen moet ,,zorgvuldig, proportioneel en effectief'' gebeuren.

Snowden

Hij kijkt wel uit naar een gesprek dat eurocommissaris voor justitie en burgerrechten Viviane Reding donderdag heeft met de VS.

Opstelten ziet niks in het voorstel vanuit de Kamer om asiel te verlenen aan de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden, die openbaarde dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA op grote schaal telefoon- en internetgegevens verzamelt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen