POLITIEK4 okt '13 14:59

Dringende oproep voor strengere tabaksregels

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft samen met 15 andere EU-collega's vrijdag een dringend beroep gedaan op het Europees Parlement om in te stemmen met de strengere regels voor tabaksproducten.

ANP
ANP

De Europese bewindslieden vrezen uit- dan wel afstel, terwijl de nieuwe, strengere regels het aantal rokers fors omlaag kunnen brengen.

Op tafel liggen voorstellen om roken onaantrekkelijker te maken. Met name jongeren moeten niet langer verleid worden om te gaan roken. Tabaksproducten moeten er dan ook uitzien en smaken als tabaksproducten. Een van de plannen is dat 65 procent van het pakje moet gaan bestaan uit gezondheidswaarschuwingen zoals angstaanjagende foto's van zwarte longen en teksten als ,,Rokers sterven jonger''. Daarnaast moeten sigaretten met een smaakje, zoals menthol, worden verboden.

Tabak blijft de grootste oorzaak van ziektes die voorkomen hadden kunnen worden, aldus de ministers. Naar schatting sterven 700.000 EU-burgers jaarlijks aan de gevolgen van tabakgerelateerde ziektes. De strengere regels verbeteren op termijn de gezondheid van Europese burgers, menen de ministers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen