POLITIEK5 dec '13 13:21

RvS ontevreden over plan Teeven

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State is niet enthousiast over de plannen van het kabinet om veroordeelden wegens zedenmisdrijven en zware geweldsmisdrijven en ook (voormalige) tbs'ers na hun straf langer onder intensief toezicht te kunnen houden.De afdeling advisering vindt de tekst van de wet zoals die nu is voorgesteld, wel erg ruim bemeten en daarom niet proportioneel gezien de mogelijk zeer grote gevolgen voor veroordeelden.

ANP
ANP

De afdeling advisering vindt de tekst van de wet zoals die nu is voorgesteld, wel erg ruim bemeten en daarom niet proportioneel gezien de mogelijk zeer grote gevolgen voor veroordeelden. Dat er terechte angst moet zijn voor herhaling van hetzelfde misdrijf bijvoorbeeld staat er nu niet duidelijk genoeg in.

Ook wordt de maatregel al opgelegd voor de straf en pas uitgevoerd erna. Aangezien deze straf of behandeling een groot aantal jaren kan omvatten, is niet zeker in hoeverre de betrokkene verandert, aldus de afdeling.

Verder is pas in 2008 de maximumduur van tbs met dwangverpleging verlengd van 3 jaar naar 9 jaar. De Raad van State vindt het daarom te vroeg om nu al van die 9 jaar af te stappen.

Gerelateerde artikelen