POLITIEK12 jun '13 12:31Aangepast op 12 jun '13 18:38

'Verbod binnenlandse vluchten onmogelijk'

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Een verbod op binnenlandse vluchten in Nederland, bepleit door GroenLinks, is wettelijk onmogelijk.

Liesbeth van Tongeren. ANP
Liesbeth van Tongeren. ANP

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Luchtvaart) zei dat woensdag in de Tweede Kamer.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren had het verbod woensdag bepleit. Vliegen tussen luchthavens in Nederland is volgens de partij ,,onnodig, vervuilend en duur''. Vakantievluchten vanuit Groningen maken vaak een tussenstop in Rotterdam of Eindhoven of Maastricht. VVD-Kamerlid Ton Elias sprak van een ,,belachelijk en potsierlijk voorstel'' en vroeg zich af wat GroenLinks nog meer wil: ,,Snelwegen sluiten; automobilist in trein dwingen?''

Transavia voert een paar binnenlandse vluchten uit in Nederland. Zo maakt de vlucht van Gran Canaria naar Groningen Airport Eelde een tussenlanding in Eindhoven. De Transavia-vlucht vanuit Eelde naar het Turkse Dalaman stopt onderweg in Maastricht. Verder vliegt Transavia vanuit Groningen via Rotterdam naar Malaga en Kos.

Onmogelijk

Mansveld onthield zich van een oordeel, maar zei wel dat een verbod onmogelijk is. Op grond van Europees recht mogen luchtvaartmaatschappijen ook binnenlands vliegen. Wel is volgens haar door de baanverlenging op de luchthaven Eelde de noodzaak van binnenlandse vluchten uit te voeren.

Mansveld maakte in het Kamerdebat verder duidelijk dat zij nu niet overweegt om het noodlijdende Maastricht Aachen Airport te hulp te schieten. ,,De bal ligt in de regio en bij de exploitant. Zij moeten een helder toekomstplan bieden. Als ik daar op moet reageren, zal ik dat op korte termijn doen.'' In algemene zin moeten luchthavens hun ,,eigen broek ophouden'', zei Mansveld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen