POLITIEK14 jun '13 09:46

Advies voor stevige herindeling in Brabant

Auteur: ANP Nieuws

DEN BOSCH (ANP) - Van de huidige 67 gemeenten in Brabant blijven er in een advies de komende 2 decennia maximaal 51 over.

Ronald Plasterk. ANP
Ronald Plasterk. ANP

Zwakke gemeenten moeten zich bezinnen op hun toekomst en concrete herindelingsvoorstellen mogen geen taboe meer zijn, staat in het advies dat VVD-senator Helmi Huijbregts in opdracht van de provincie Noord-Brabant maakte en vrijdag presenteerde. De provincie moet gaan zorgen dat dorpskernen hun eigen identiteit houden.

Volgens het advies komt er één gemeente in zowel het Land van Cuijk als het Land van Altena. Uden, Veghel, Boekel en Landerd moeten op lange termijn samengaan, Vught komt bij Den Bosch, Chaam bij Breda, Goirle, Alphen en Baarle-Nassau bij Tilburg en Nuenen en Waalre bij Eindhoven. Er is al besloten dat Maasdonk wordt opgesplitst.

Voor kleinere gemeenten die nog niet concreet worden genoemd komt er nog nader onderzoek. Huijbregts vraagt zich bijvoorbeeld af of Zundert, Rucphen en Halderberge in de toekomst zelfstandig kunnen functioneren.

De VVD-senator zegt dat ze zich niet heeft laten leiden door het kabinetsstandpunt dat gemeenten minimaal 100.000 inwoners moeten hebben. Bovendien heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) inmiddels gezegd dat dat aantal niet keihard is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen