POLITIEK14 nov '13 10:34

Kade Den Helder hoeft niet verlengd

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het is niet nodig om de kade van de haven van Den Helder te verlengen en aan te passen voor de komst van het logistieke ondersteuningsschip Karel Doorman.

ANP
ANP

Omdat dit schip van de marine enkel nog gebruikt zal worden voor bevoorrading en niet voor het vervoer van zwaar materiaal, is de huidige kade goed genoeg. Dat schrijft minister Jeanine Hennis van Defensie donderdag in antwoord op vragen van de Tweede Kamer.

In eerste instantie wilde Defensie het zogeheten Joint logistic Support Ship (JSS) eerst niet in de vaart nemen om te kunnen bezuinigen. Doordat het ministerie er geld bij kreeg, hoefde het schip toch niet verkocht te worden. Dat komt ook omdat andere landen interesse blijken te hebben voor medegebruik van het schip. De Karel Doorman krijgt wel minder manschappen aan boord.

Volgens Hennis zijn kosten gemaakt in de voorbereiding van het verlengen van de kade in Den Helder. Voor de bouw zijn echter nog geen financiële verplichtingen aangegaan. Mocht de Karel Doorman in de toekomst toch ingezet worden voor het vervoer van zwaar materieel, dan kan volgens de minister worden uitgeweken naar een andere haven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen