POLITIEK9 nov '13 19:23Aangepast op 10 nov '13 21:04

SP wil debat over inlichtingencommissie

Auteur: ANP Nieuws

Ronald van Raak van de SP in de Tweede Kamer wil een debat over de onafhankelijkheid van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), zo liet hij zaterdag weten.Hij is gealarmeerd door een bericht in de Volkskrant.

ANP
ANP

Hij is gealarmeerd door een bericht in de Volkskrant. In juni werd bekend dat er nieuwe systemen moeten komen om telefoon- en internetverkeer op te kunnen vangen en verwerken, voor een bedrag van 17 miljoen euro. Het is echter de kwestie of alles wat daarmee kan, ook al mag. Er zijn wel plannen voor nieuwe regels. Volgens de CTIVD zaterdag in de krant is het 'niet zo gek ' dat daarop vooruit wordt gelopen. ,,De CTIVD zegt dat de diensten hun gang kunnen gaan, omdat de wet toch wel zal worden aangepast. Dat is de omgekeerde wereld'', luidt de conclusie van Van Raak.

Het gaat om de aanschaf van 'Argo II' om de systemen te vernieuwen en qua mogelijkheden uit te breiden. Het huidige Argo I kan satellietcommunicatie onderscheppen, wat volgens de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) mag. De kwestie is nog hoe dat voor internet en telefoonverbindingen via de kabel en met Argo II ligt.

Gerelateerde artikelen