POLITIEK23 sep '13 10:51Aangepast op 23 sep '13 11:47

CDA wil bijna 3 miljard lastenverlichting

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het CDA wil het herstel van de economie en de werkgelegenheid bespoedigen door de lasten voor werkgevers en werknemers met 2,9 miljard euro te verlagen.

ANP
ANP

Dat blijkt uit de tegenbegroting die CDA-leider Sybrand Buma maandag presenteerde.

De lasten voor gezinnen (inkomstenbelasting en accijnzen op brandstof en drank) moeten met 1,9 miljard omlaag, die voor bedrijven (WW-premies) met 1,3. Daar staan diverse lastenverzwaringen ter hoogte van 300 miljoen tegenover. Kabinetsmaatregelen die gezinnen met kinderen, ouderen en chronisch zieken en gehandicapten onevenredig hard raken, moeten wat Buma betreft worden teruggedraaid.

Hij wil anders dan het kabinet een nullijn in de zorg invoeren, waarmee hij 450 miljoen euro ophaalt. Als het nodig is, moet daarvoor een loonwet worden ingevoerd om zo cao-afspraken opzij te kunnen zetten. Ook ambtenaren moeten van het CDA op de nullijn, net als uitkeringsgerechtigden (opbrengst 180 miljoen). De bijstand en de AOW moeten hier buiten blijven.

Het CDA wil verder 300 miljoen euro aan subsidies voor het banenplan van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) schrappen, net als een fonds van 250 miljoen voor bedrijven die zaken doen met ontwikkelingslanden. De hervorming van WW en ontslagrecht moet worden versneld.

Eigen bijdrage

De christendemocraten willen verder stapsgewijs toe naar één belastingtarief van 37 procent voor iedereen, met een toptarief van 47 procent voor inkomens boven 80.000 euro. Ze pleiten ook voor een eigen bijdrage van maximaal 25 euro voor een bezoek aan huisarts, eerste hulp of polikliniek.

Buma haalde in zijn persconferentie uit naar het kabinet. ,,Premier Mark Rutte zal worden herinnerd als de premier die de belastingen voor de middeninkomens op het hoogste niveau ooit heeft gebracht en als premier de grootste nivelleringsoperatie sinds Den Uyl heeft doorgevoerd en als de premier onder wie de werkloosheid steeg naar het hoogste niveau sinds de jaren tachtig'', zei Buma.

De CDA-leider zei eerder maandag in De Telegraaf dat hij bereid is extra bezuinigingen van 6 miljard euro komend jaar te steunen als hij een flink deel daarvan (2 miljard) zelf mag invullen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen