POLITIEK24 nov '13 07:48

Mansveld 'gematigd positief' over klimaattop

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu meent dat tijdens de klimaattop in Warschau een nieuw klimaatakkoord ,,een stap dichterbij'' is gekomen.

ANP
ANP

Na afloop van de conferentie zei Mansveld dat ,,het begin van het fundament'' is gelegd, maar dat dat wat betreft Nederland nog ,,wel robuuster'' moet worden. Het nieuwe akkoord moet ingaan in 2020, wanneer het Kyotoprotocol afloopt.

De onderhandelingen over de basis voor een nieuw akoord verliepen moeizaam en de onderhandelaars schoven de belangrijkste onderwerpen voor zich uit. Belangrijkste twistpunt was het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen. Europa en de Verenigde Staten wilden uitstootbeperkingen voor iedereen, dus ook voor opkomende economieën, maar India en China accepteerden dat niet.

De rijke landen op hun beurt wilden zich niet vastleggen op klimaathulp aan ontwikkelingslanden. Volgens milieuorganisaties en ontwikkelingslanden hadden de rijke landen tijdens de top meer oog voor het aanzwengelen van economische groei dan voor het oplossen van klimaatproblemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen