POLITIEK2 okt '13 21:02Aangepast op 2 okt '13 21:50

Pechtold op Torentje voor overleg met kabinet

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Alexander Pechtold is woensdagavond op het Torentje gearriveerd voor overleg met premier Mark Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.Zij willen weten of D66 bereid is de kabinetsplannen voor volgend jaar te steunen.

ANP
ANP

Zij willen weten of D66 bereid is de kabinetsplannen voor volgend jaar te steunen. Het kabinet heeft geen meerderheid in de Senaat en is dus op (delen van) de oppositie aangewezen.

Eerder op de avond overlegden Rutte en Dijsselbloem langdurig met de fractieleiders Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samson (PvdA) over de ingewikkelde politieke situatie. Dat gesprek vond plaats op het departement van Financiën. Na afloop werden geen mededelingen gedaan.

Aanpassing

Woensdagavond zal niet meer met andere oppositiefracties worden gepraat. Asscher zei bij aankomst bij het Torentje niet te weten waarom alleen D66 is uitgenodigd. Hij zei goed te gaan luisteren wat Pechtold te melden heeft. D66 heeft te weinig zetels in de Senaat om daar in zijn eentje het kabinet aan een meerderheid te helpen.

Pechtold zei bij aankomst op het Torentje dat het gesprek de laatste dagen te veel is gegaan over de kabinetsplannen om 6 miljard extra te bezuinigen in 2014. D66 wil de arbeidsmarkt hervormen door de geplande ingrepen in WW en ontslagrecht naar voren te halen. Daarvoor is een aanpassing van het sociaal akkoord met bonden en werkgevers nodig.

Intensief

Asscher wilde niet zeggen of hij hij hiertoe bereid is. Wel noemde hij het sociaal akkoord woensdagavond ,,belangrijk voor Nederland''. Volgens bronnen heeft hij de afgelopen dagen intensief overlegd met de sociale partners.

Pechtold noemde het ,,absoluut geen optie'' dat D66 tot het kabinet toetreedt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen