POLITIEK4 jul '13 23:04

Bij lange na geen latertje voor de Kamer

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Meestal loopt de vergadertijd op de laatste dag voor het Kamerreces de spuigaten uit, maar deze donderdag viel het de Kamerleden reuze mee.

ANP
ANP

Al na een kleine 13 uur vergaderen sloot de voorzitter om kwart voor elf 's avonds de vergadering. Dat is zelfs vroeger dan op de meeste 'gewone' Kamerdagen.

Een record werd al niet verwacht, omdat er maar tot 21.00 uur debatten gepland stonden. De laatste Kamerdag voor het kerstreces was met 18 uur vergaderen al een stuk langer en die haalde de top 3 van de duurrecord al niet eens.

De langste vergaderdag (en nacht) was in 2006. Toen viel in de zogeheten 'nacht van Ayaan' het kabinet-Balkenende. Toen de parlementariërs om 05.38 uur naar huis mochten, was er 19 uur en 23 minuten vergaderd. Op de tweede plek staat de Nacht van Schmelzer in oktober 1966. Die nacht spatte het kabinet-Cals uiteen na een vergadering die tot 04.40 uur duurde. De bespreking van het rapport van de enquêtecommissie over de vliegramp in de Bijlmer duurde ook lang. Op 2 juni 1999 stelde de voorzitter de eindtijd van het debat vast op 04.28 uur, na 18 uur en 13 minuten vergaderen.

De Tweede Kamerleden gaan nu met vakantie. Ze hebben acht weken vrij, waarin het ook de bedoeling is dat zij op werkbezoeken gaan of zich op andere manieren met het werk bezighouden. Ook kunnen de parlementariërs bij prangende zaken worden teruggeroepen, zoals vorig jaar gebeurde vanwege de economische perikelen in Griekenland. Op 3 september moeten de politici weer paraat staan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen