POLITIEK3 okt '13 17:30

'Kabinet wil ingreep ontslagrecht vervroegen'

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is bereid de hervorming van het ontslagrecht die in het sociaal akkoord is afgesproken, een halfjaar te vervroegen.

ANP
ANP

Hetzelfde zou gelden voor de verplichting die werkgevers krijgen om 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Volgens bronnen op het Binnenhof staan deze voorstellen in een stuk dat donderdag aan de oppositie is voorgelegd.

Volgens het sociaal akkoord zouden beide maatregelen in 2016 in moeten gaan. D66 heeft aangedrongen op een versnelling. Het eerder hervormen van de arbeidsmarkt is volgens de democraten goed voor economie en werkgelegenheid.

Over het ontslagrecht staat in het sociaal akkoord dat er in beginsel nog maar één ontslagroute komt. Iedereen die ontslagen wordt, wordt dan op dezelfde manier behandeld. Ook gaat de ontslagvergoeding fors omlaag.

Arbeidsgehandicapten

Het quotum arbeidsgehandicapten dat bedrijven in dienst moeten nemen, gaat alleen gelden als werkgevers er niet in slagen vrijwillig voldoende van mensen met een arbeidshandicap aan de slag te helpen.

Verder zou het kabinet bereid zijn de bezuinigingen op de financiële regelingen voor ouders met kinderen te verzachten. Die tegemoetkoming is belangrijk voor ChristenUnie en SGP. Daarnaast bevat het kabinetsvoorstel ook maatregelen voor vergroening: het zwaarder belasten van dingen die slecht zijn voor het milieu.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen