Coalitie en oppositiefracties vinden elkaar
DEN HAAG (ANP) - De oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP zijn het vrijdag na bijna 2 weken onderhandelen eens geworden met kabinet en coalitie over ingrijpende aanpassingen van de begrotingsplannen voor volgend jaar.De extra bezuinigingen van 6 miljard euro die Brussel van Nederland eist, blijven staan, maar worden anders ingevuld.
De extra bezuinigingen van 6 miljard euro die Brussel van Nederland eist, blijven staan, maar worden anders ingevuld. Er komt meer geld voor onderwijs en voor regionale werkgelegenheid en de belastingen voor automobilisten stijgen. Per saldo vallen de lasten voor burgers en bedrijven in 2014 zo'n 550 miljoen lager uit dan in de miljoenennota staat.
Ten opzichte van de begroting die het kabinet op Prinsjesdag indiende, gaat de koopkracht van alle groepen burgers er met 0,5 tot 1 procent op vooruit. Dat neemt niet weg dat grote groepen mensen volgend jaar nog altijd minder koopkracht hebben dan dit jaar.
Tevreden
De fractievoorzitters Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) toonden zich bij de presentatie van het akkoord tevreden. Ook Halbe Zijlstra en Diederik Samsom waren ingenomen, al erkenden ze dat ze concessies hadden moeten doen.
Premier Mark Rutte benadrukte het belang van een ,,zekere politieke rust'' voor het economisch herstel. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën stelde dat de begroting ,,staat als een huis'' en nog meer zekerheid biedt dat Nederland voldoet aan de Europese begrotingsregels. De veranderingen ten opzichte van zijn eigen miljoenennota zijn ,,goed verdedigbaar'' omdat ze meer banen opleveren, goed zijn voor de koopkracht van mensen, extra geld opleveren voor onderwijs en het prille herstel van de economie niet belemmeren.
Geen meerderheid
De afspraken met de oppositiefracties waren nodig omdat de regeringspartijen VVD en PvdA in de Senaat geen meerderheid hebben. Met hulp van de drie partijen waarmee ze nu een deal hebben, wordt een krappe meerderheid behaald in de Eerste Kamer: 38 van de 75 zetels.
Ook over veranderingen van het sociaal akkoord werd overeenstemming bereikt. Zo gaat de aanpassing van het ontslagrecht niet in 2016 in, zoals met vakbonden en werkgevers was afgesproken, maar 6 maanden eerder. Een onderdeel van de WW-ingreep uit het sociaal akkoord wordt een jaar naar voren gehaald: al vanaf 2015 moet een werkloze na een half jaar een baan onder zijn niveau accepteren.
Voorzitter Ton Heerts van vakcentrale FNV en werkgeversvoorman Bernard Wientjes van VNO-NCW werden vrijdagavond door minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) bijgepraat. Zij lieten zich na afloop zeer terughoudend uit. Heerts blijft tegen de extra bezuiniging van 6 miljard, waartegen de FNV actie gaat voeren.