POLITIEK6 aug '13 15:17Aangepast op 6 aug '13 21:45

Ambassadeur betreurt mail over Wilders

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse ambassadeur in Australië, Annemieke Ruigrok, betreurt het dat door een mail van haar hand de indruk kon ontstaan dat Nederlandse honorair consuls niet als privépersoon naar een bijeenkomst met PVV-leider Geert Wilders mochten, toen die in februari in Australië was.

ANP
ANP

Dat blijkt uit een reactie van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wilders had dinsdag schande gesproken van de mail van begin februari. Die kwam hem recent onder ogen. Hij heeft er Kamervragen over gesteld aan minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken).

Volgens het ministerie was er geen sprake van dat de honorair consuls een verbod werd opgelegd om privé naar een speech van Wilders te gaan. Maar ze moesten dat niet als officiële vertegenwoordiger van Nederland doen.

Onafhankelijk

,,Om het onafhankelijke karakter van dit bezoek te benadrukken en niet de indruk te wekken dat het hier om een officieel bezoek van een parlementaire delegatie gaat, heeft de ambassadeur de honorair consuls verzocht niet deel te nemen aan evenementen'', stelt het ministerie. Ambassadeur Ruigrok realiseert zich dat haar mail anders kan worden uitgelegd dan zij die bedoeld had en ,,betreurt dit''.

Wilders had volgens het departement ook meteen alle consulaire hulp gekregen, mocht hij die nodig hebben gehad. Wilders had de belangrijkste telefoonnummers van de ambassade voor noodgevallen. ,,De mail aan de honorair consuls was bedoeld om het bezoek goed en veilig te laten verlopen. Het was volstrekt niet de bedoeling de heer Wilders op wat voor manier dan ook te benadelen'', benadrukt Buitenlandse Zaken.

Nederland heeft behalve een ambassade in de hoofdstad Canberra en een consulaat-generaal in Sydney in nog zes Australische plaatsen een consulaat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen