POLITIEK2 jul '13 12:54Aangepast op 2 jul '13 16:47

Nog een Nederlander in race voor EU-post

Auteur: ANP Nieuws

STRAATSBURG (ANP) - De nieuwe Europees Ombudsman wordt hoogstwaarschijnlijk een vrouw.

EPA
EPA

Na de eerste stemronde staan drie vrouwen bovenaan: De Nederlandse CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten, de Ierse nationale ombudsman Emily O'Reilly, en de Duitse sociaaldemocratische Europarlementariër Dagman Roth-Behrendt.

Woensdag volgt een tweede stemronde. Als na die stemming geen van de kandidaten de meerderheid van de aanwezige Europarlementariërs achter zich heeft weten te krijgen, volgt nog een derde en beslissende ronde. Dan gaat het alleen tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen.

Oomen en O'Reilly kregen in de eerste stemronde evenveel stemmen: 203. Roth-Behrendt kreeg 110 Europarlementariërs achter zich. De drie andere, mannelijke, kandidaten kregen onvoldoende stemmen om enige kans te maken. Onder hen ook de Nederlandse Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer.

Steun

Oomen maakt zeker kans om de EU-post te krijgen. Zij kan rekenen op de de steun van haar fractie, de christendemocraten. De EVP is de grootste fractie in het EP. O'Reilly gooit als niet-Europarlementariër en dus als onafhankelijke kandidaat ook hoge ogen. Zij kan waarschijnlijk rekenen op de parlementariërs die onder anderen op Brenninkmeijer stemden.

De fractie van de sociaaldemocraten zou mogelijk wel de doorslag kunnen geven. Als hun kandidaat het niet redt tot de derde ronde, is het aannemelijk dat zij eerder een onafhankelijke kandidaat steunen dan een EVP-fractielid.

Website

De Europees Ombudsman behandelt klachten over wanbeheer bij instellingen en organen van de Europese Unie. Burgers, bedrijven, instellingen en stichtingen kunnen onder meer via de website van de Europees Ombudsman een klacht indienen.

De benoeming van de nieuwe EU-ombudsman zal voor nog geen jaar zijn. Dat komt omdat de huidige ombudsman midden in zijn termijn opstapt. Volgend jaar zullen er opnieuw voor de post verkiezingen worden gehouden, maar de kans van de dan zittende ombudsman om herkozen te worden, is reëel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen