POLITIEK12 jun '13 14:45Aangepast op 12 jun '13 16:45

Aantal woninginbraken iets gedaald

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het aantal woninginbraken is het eerste kwartaal van dit jaar licht gedaald ten opzichte van de zelfde periode in 2012.

ANP
ANP

Dat bleek woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer over het onderwerp. Vorig jaar waren er over de eerste 3 maanden 31.953 inbraken in huizen, dit jaar hadden er 31.580 plaats, dus 373 minder.

Het is een lichte daling, maar tot op heden gingen de cijfers almaar omhoog. Over heel 2012 waren er 91.153 inbraken. Het aantal moet van minister Ivo Opstelten in 2017 naar 65.000 zijn gedaald. Hij heeft daarvoor verschillende afspraken gemaakt.

Op suggestie van de PvdA gaat hij nu ook nog met zijn collega van Financiën kijken of de btw op hang- en sluitwerk omlaag kan, want preventie is toch maar het beste, dat moet iedereen zelf ook goed voor ogen houden. Opstelten meldde ook onder de indruk te zijn van een proef in Arnhem met drones, onbemande vliegtuigjes. Hij vindt het een 'interessante gedachte' om ze vaker in te zetten tegen inbrekers, maar dat moet wel ,,verantwoord en proportioneel'' gebeuren, terwijl de privacy goed in ogenschouw wordt gehouden. ,,Er zitten wel haken en ogen aan'', aldus de bewindsman.

Positieve geluiden

In de Kamer klonken wel positieve geluiden over de strijd tegen de inbraken, al vindt iedereen het er nog schrikbarend veel. Alleen Louis Bontes van de PVV had er geen goed woord voor over. Ivo Opstelten moet zich 'rot schamen' voor de vele woninginbraken in Nederland en het lage oplossingspercentage, vindt hij. In plaats van stoere taal in de media uit te slaan, kan hij misschien wel beter zijn excuses aanbieden, suggereerde de PVV'er.

Opstelten vindt de cijfers zelf ook vreselijk. Hij is nog ,,helemaal niet tevreden'' en denkt dat Bontes en hij eigenlijk hetzelfde willen: ,,Maar elk vogeltje zingt zoals het gebekt is.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen