POLITIEK11 dec '13 17:02

Timmermans wil het ,,vuile werk'' niet doen

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) wil niet het ,,vuile werk'' voor andere Europese landen opknappen door nu al te zeggen tegen het EU-kandidaatlidmaatschap van Albanië te zijn.

ANP
ANP

Hij gaat in Europa op zoek naar medestanders voor zijn standpunt.

De Europese Commissie wil Albanië wel kandidaatlid maken. Europese staats- en regeringsleiders beslissen daar later deze maand over. Het kabinet meent echter dat Albanië op dit moment nog niet gereed is om deze status (een ,,politieke geste'' in de woorden van Timmermans) te krijgen. Het land heeft aan de politieke voorwaarden voldaan, maar deze nog niet allemaal geïmplementeerd, aldus Timmermans. Maar als het Balkanland medio volgend jaar wel gereed is, moet het het kandidaatlidmaatschap volgens hem alsnog krijgen.

Maar een meerderheid in de Kamer (VVD, SP, PVV, ChristenUnie en CDA) is tegen het kandidaatlidmaatschap voor Albanië, bleek woensdag in een debat over de uitbreiding van de EU. Als de Kamer nu al zou zeggen dat wij sowieso tegen zijn, dan zal Nederland alleen staan met zijn standpunt in de EU, verklaarde de minister. Dan laten landen die vinden dat Albanië ook nog niet zo ver is, ons ,,het vuile werk opknappen''. Nederland krijgt dan weer alle kritiek en de andere landen ,,blijven buiten de wind''. Daar heeft Timmermans geen zin in. ,,Ik wil dat spelletje niet meer meespelen.''

De Kamer ging uiteindelijk akkoord met het voorstel van de minister om hem tot volgende week tijd te geven om andere Europese landen achter zich te krijgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen