POLITIEK6 sep '13 10:03Aangepast op 6 sep '13 10:27

'Bezuinigingen thuiszorg onwettig'

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De bezuinigingen op de thuiszorg zijn in strijd met de wet.

Linda Voortman. ANP
Linda Voortman. ANP

Gemeenten moeten de komende jaren de thuiszorg overnemen van het Rijk en moeten dezelfde taken uitvoeren op hetzelfde niveau, maar krijgen daar fors minder geld voor. Dat is onwettig. Dat blijkt uit onderzoek dat Haags wethouder Karsten Klein (CDA) heeft laten uitvoeren door advocaat en hoogleraar staats- en bestuursrecht Tom Barkhuysen.

Een woordvoerster van de wethouder heeft dat vrijdag bevestigd.

De gemeente Den Haag wil in gesprek met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) over de bevindingen van Barkhuysen. Het is niet ondenkbaar dat de gemeente Den Haag hierover naar de rechter stapt, aldus de woordvoerster. ,,Maar we proberen er eerst in dialoog uit te komen.''

Contact

Den Haag heeft nog geen contact gehad met andere gemeenten over de mogelijkheid om samen op te trekken in deze zaak. ,,Maar als er interesse wordt getoond, kunnen andere gemeenten natuurlijk aanhaken. Daar staan we voor open'', aldus de woordvoerster.

GroenLinks ziet wel wat in het idee om de bezuiniging op de thuiszorg via een rechtszaak te laten toetsen op rechtmatigheid. ,,Een begrijpelijke stap'', zegt Tweede Kamerlid Linda Voortman. Volgens Voortman jagen bezuinigingen in de thuiszorg ,,mensen juist de instelling in, in plaats van dat ze langer thuis blijven wonen''. Voortman wil dat het kabinet de bezuinigingsplannen op de thuiszorg in de ijskast zet tot de rechter heeft gesproken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen