POLITIEK5 jun '13 18:58

Minder brokken door pubers na brommerexamen

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Sinds de invoering van het bromfietsexamen in 2010 zijn 22 procent minder jonge brommer- en scooterrijders ernstig gewond geraakt in het verkeer.

ANP
ANP

Ook hebben jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 17 jaar veel minder vaak een brommer in hun bezit. Dat schrijft minister Melanie Schultz (Infrastructuur) woensdag aan de Tweede Kamer.

Onder 18- tot 24-jarige brommerrijders (die dus geen examen hadden gedaan) nam het aantal slachtoffers met 47 procent toe. Ook steeg het bezit van een brommer of scooter in deze groep met 43 procent, stelt Schultz op basis van onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

De onderzoekers konden niet met zekerheid zeggen of de daling ook echt is veroorzaakt door de invoering van het examen. Het kan ook zijn dat de afname (deels) te verklaren is doordat de politie strenger optreedt. Het puntenrijbewijs kan ook invloed hebben.

Sinds maart 2010 moet een praktijkexamen worden afgelegd door mensen die brommer willen rijden. Dat was volgens Schultz nodig omdat er te veel ongelukken gebeurden. Van 2008 tot en met 2011 vielen jaarlijks meer dan 40 verkeersdoden onder bromfietsers. Daarnaast raakten circa 2000 mensen ernstig gewond. Daarmee was het rijden op een brommer 5 keer zo gevaarlijk als fietsen en 20 keer zo gevaarlijk als autorijden.

Gerelateerde artikelen