POLITIEK25 sep '13 13:31

'Lagere aftrek zzp tegen schijnconstructies'

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De verlaging van de belastingaftrek voor zzp'ers in 2014 dient om schijnconstructies aan te pakken.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra heeft dat woensdag gezegd tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.

Hij reageerde op kritiek van de oppositie op het kabinetsplan om de zelfstandigenaftrek volgend jaar met 300 miljoen euro te verlagen. Volgens Zijlstra komt het kabinet met maatregelen om te voorkomen dat de zzp-constructie oneigenlijk gebruikt wordt om de belastingaftrek binnen te slepen.

Dat is het geval als mensen bij hun baas uit dienst gaan en vervolgens als zzp'er het zelfde werk gaan doen, maar wel gebruik maken van de zelfstandigenaftrek. Dat is volgens Zijlstra niet de bedoeling. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zal nog komen met voorstellen om dit aan te pakken.

Nationale Hypotheekinstelling

Zijlstra was in het debat kritisch over de Nationale Hypotheekinstelling (NHI) die het kabinet wil oprichten. Hij noemt dat ,,minder logisch'' en hij zegt een gedegen analyse van de problemen in de financiële sector door het kabinet te missen.

Het kabinet hoopt dat pensioenfondsen met miljarden euro's hypotheken overnemen van Nederlandse banken. De overheid moet daarvoor garant staan. Zijlstra plaatst daar vraagtekens bij, omdat het kan leiden tot meer financiële risico's voor de overheid. ,,Zitten we iets te verlekkerd te kijken naar de grote pensioenpotten?''

Gerelateerde artikelen