POLITIEK19 mrt '11 23:46

Vier al-Jazeera-journalisten vast in Libië

Auteur: Thijs Baas

De Libische autoriteiten hebben in het westen van het land vier journalisten van de Arabische nieuwszender al-Jazeera opgepakt. Dat maakte de zender zaterdag bekend.

Het betreft Lofti al-Messaoudi (Tunesië), Ahmed Vall Ould Addin (Mauritanië), Ammar al-Hamdan (cameraman uit Noorwegen) en Kamel Atalua (Groot-Brittannië). Ze werden opgepakt toen ze aan het werk waren en worden vastgehouden in de Libische hoofdstad Tripoli.

New York Times

In het land zitten ook nog steeds vier journalisten van The New York Times vast, ondanks een belofte van Saif al-Islam Kaddafi dat ze zouden worden vrijgelaten. Het gaat om twee schrijvende journalisten (Anthony Shadid en Stephen Farrell) en twee fotojournalisten (Tyler Hicks en Lynsey Addario). Eerder deze week werd nog een journalist van de Britse krant The Guardian vrijgelaten in Tripoli.

Kaddafi dreigt

Ook dreigt de Libische leider Muammar Kaddafi met aanvallen op militaire en burgerdoelen in landen rond de Middellandse Zee. Hij spreekt van vergelding voor de ,,barbaarse, ongerechtvaardigde'' aanvallen die westerse landen zaterdag zijn begonnen. In een toespraak op de staatstelevisie zaterdagavond laat gaf Kaddafi zijn eerste reactie op de bombardementen.

Mediterraan slagveld

Volgens Kaddafi zijn Noord-Afrika en het Middellandse Zeegebied door de aanval veranderd in een slagveld. De Libische wapendepots zijn geopend voor het volk, zodat zij ,,de onafhankelijkheid, eenheid en eer’’ van het land kunnen verdedigen tegen de ,,koloniale kruisvaarders’’, aldus Kaddafi.

Gerelateerde artikelen