POLITIEK6 jun '13 05:50

Teeven verdedigt bajesplan in Tweede Kamer

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Bakken kritiek heeft staatssecretaris Fred Teeven al over zich heen gehad, maar hèt debat over de bezuinigingen op het gevangeniswezen is donderdag in de Tweede Kamer.

ANP
ANP

Er is zo'n 10 uur voor de vergadering vrijgemaakt.

Oppositiepartijen, gevangenispersoneel, rechters, de reclassering, gemeenten, wetenschappers, de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming, media, allemaal hebben ze kritiek geuit. Burgemeesters kwamen zelfs met een alternatief plan, dat 187 miljoen moest opbrengen. De man in de straat begrijpt het intussen al helemaal niet meer: uitgerekend zo'n 'crimefighter' als Fred Teeven die gevangenissen wil sluiten en veroordeelden als vervangende straf met een enkelband thuis wil parkeren.

In een brief van 146 kantjes en acht bijlagen liet Teeven al weten zich de kritiek aan te trekken en uit te zien naar een grondig debat erover met het parlement. Woensdag zei hij dat hij serieus kijkt naar de alternatieven die zijn ingediend, maar dat het bedrag van 340 miljoen euro dat hij wil bezuinigen overeind blijft. De VVD-staatssecretaris wil daarvoor onder meer door gevangenissen sluiten, gevangenen vaker een cel laten delen en hun omstandigheden ook verder versoberen.

Gerelateerde artikelen