POLITIEK13 jun '13 17:07Aangepast op 13 jun '13 18:21

'Positie De Graaf op het spel'

Auteur: Fleur de Bruijn

Als blijkt dat de voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf, bewust en kwaadwillig Geert Wilders uit de commissie van in- en uitgeleide heeft geweerd, dan staat zijn positie op het spel.

Dat zei politiek verslaggever Hans Verbeek na afloop van een anderhalf uur durend overleg van alle fractievoorzitters met Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. 

Volgens de Volkskrant heeft De Graaf met een kunstgreep voorkomen dat PVV-leider Geert Wilders deel zou gaan uitmaken van de commissie van in- en uitgeleide, die de koning vergezelde in de Nieuwe Kerk. “Als dit allemaal waar blijkt, dan zeggen Wilders, Roemer (SP) en Thieme (PvdD) nu al dat zijn positie in het geding is”, zegt Verbeek. 

“De fractievoorzitters willen weten hoe het nu precies gegaan is met die selectiecriteria. De suggestie is gewekt dat er met deze criteria geschoven is en dat dit is gedaan om te voorkomen dat Wilders naast de koning zou lopen.”

Brief van De Graaf
De Graaf heeft gisterenavond een brief gestuurd waarin hij dit ontkent. Maar deze brief was voor de fractievoorzitters onvoldoende reden om de kwestie te laten rusten.

In de brief schreef de voorzitter van de Eerste Kamer dat hij wel vond dat er veel aandacht naar Wilders was uitgegaan als hij in de commissie op 30 april had gezeten.

Woedende Wilders
Wilders reageerde woest op het artikel. En na afloop van het gesprek met Van Miltenburg was hij nog niet helemaal bekoeld. "Dit is een democratie en een voorzitter van de Verenigde Vergadering moet niet de regels gaan manipuleren. Ik was net zo boos geweest als dit was gebeurd met een collega van een andere politieke partij.” Volgens Verbeek krijgt Wilders steun van de fractievoorzitters van de andere partijen.

Samsom: geen klein ding
PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom kwam voor de microfoon van Verbeek: “Het draait om de samenstelling van die commissie en dat lijkt een klein ding, maar dat raakt ook de zuiverheid van procedures en dat raakt dan weer de democratie. De commissie heeft verder geen belangrijke taak, die loopt voor de koning uit, maar het (de samenstelling red.) moet wel op de zuivere, transparantie en democratie manier.”

Lees ook: Kamervoorzitter Van Miltenburg op de schopstoel


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen