POLITIEK4 jul '13 06:18

Reces niet alleen maar luieren voor Kamerlid

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het zomerreces van de Tweede Kamer staat voor de deur.

Maar van 8 weken lang luieren is geen sprake; er staan werkbezoeken, tours, terugblikken en voorbereidingen op de agenda. ,,Werk gaat tijdens de vakantie gewoon door", zegt SP-Kamerlid Nine Kooiman.

Voor Vera Bergkamp van D66 staat de Fyra deze zomer centraal. Ze zit in de commissie voor de parlementaire enquête over de falende hogesnelheidstrein. ,,Het is een hele grote en mooie verantwoordelijkheid", vertelt Bergkamp, maar het betekent wel dat ze zich de komende tijd goed moet inlezen in het voor haar nog onbekende dossier. Ook gaat ze nog even op vakantie om haar hoofd leeg te maken. Maar begin augustus vaart Bergkamp alweer mee met de Gay Pride in Amsterdam . ,,Staand, zittend of dansend, dat zien we dan wel weer", lacht ze.

Ook de agenda van Bram van Ojik, fractievoorzitter van GroenLinks, zit aardig vol. Hij wil een essay schrijven over de toekomst van de sociale zekerheid en gaat op werkbezoek, onder meer bij mensen die zelf hun energie opwekken. Daarna volgt ook bij hem een vakantie. Waarheen is nog niet besloten. Eind augustus moet Van Ojik alweer aan de bak: ,,Net zoals een voetbalteam op trainingskamp gaat voor het begin van het nieuwe seizoen, zo komen wij ook samen om te bespreken wat er tijdens de zomer is gebeurd en hoe we daarop reageren", zegt hij.

Gevangenis

Ook Kooiman heeft een drukke zomer voor de boeg met werkbezoeken aan de jeugdzorg, de politie en de brandweer. Ook gaat ze overnachten in een gevangenis en meedraaien met het programma voor gedetineerde vrouwen om te ervaren hoe het daar is. ,,Normaal gesproken is daar toch minder tijd voor, en het is een interessante en leerzame tijdsbesteding tijdens de vakantie", aldus Kooiman.

PvdA-Kamerlid Duco Hoogland gaat eveneens het veld in. Hij gaat met chauffeurs en conducteurs praten over veiligheid in het openbaar vervoer. In de tijd die overblijft, staat een werkbezoek aan Zeeland gepland. ,,Op de landkaart in mijn kantoor is die regio nog erg leeg, dus het is hoog tijd voor een bezoek'', zegt het Kamerlid. Daartussenin heeft hij nog tijd voor vakantie.

Het reces begint vrijdagochtend en duurt tot 3 september. Daardoor zijn Kamerleden 8 weken verschoond van vergaderingen, mochten ze niet worden teruggeroepen voor een prangende kwestie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen