POLITIEK3 jun '13 16:45

Dijksma benieuwd naar prototype duurzame stal

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) steunt drie projecten om kippen, koeien en varkens in de toekomst een duurzamer onderkomen te geven.

Sharon Dijksma. ANP
Sharon Dijksma. ANP

Om de plannen Duurzame kip krijgt vleugels, Kwatrijn en Pig Plaza uit te bouwen tot een prototype, overhandigde Dijksma maandag 3 certificaten ter waarde van 480.000 euro.

Experts zien de drie projecten als de meest belovende van de tien voorstellen die eerder al 45.000 euro ontvingen voor een haalbaarheidsonderzoek. Daarbij speelde de technologische kwaliteit mee, maar ook de toegevoegde waarde voor de samenleving is meegewogen.

Pig Plaza voorziet in ronde varkensstallen die zo worden gebouwd dat ze opgaan in het landschap. Luchtreiniging aan de bron moet niet alleen het klimaat in de stal verbeteren maar ook energie opleveren. Kwatrijn biedt koeien meer ruimte in de stal en beter dierenwelzijn, waardoor de dieren langer leven en het systeem verkleint de gevolgen van de veehouderij voor milieu, natuur en landschap. Duurzame kip krijgt vleugels komt met een kippenstal met verschillende klimaatzones, waarop nieuwsgierigen via de open voorkant een blik kunnen werpen. De overdekte uitloop zorgt voor een natuurlijk dag- en nachtritme en het energieverbruik zou laag moeten blijven door het gebruik van zonnepanelen en doordat de warmte van de kuikens ook wordt benut.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen