POLITIEK6 jun '13 11:27

Debat over bajesplan begonnen

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer is donderdag het debat begonnen over het bezuinigingsplan van staatssecretaris Fred Teeven voor het gevangeniswezen.

ANP
ANP

Het spits werd afgebeten door de SP.

SP-Kamerlid Nine Kooiman moet er niets van hebben en voelt zich gesterkt door alle kritiek van verschillende kanten en de toezegging van Teeven zelf om alternatieven te bekijken. Kooiman: ,,Het is goed dat Teeven nu ook inziet dat hij naar zijn personeel en naar alle experts moet gaan luisteren. Maar dat gaat onmogelijk samen met zijn masterplan, getuige ook het eigen onderzoek van de SP waarbij geen enkele van de voorstellen kan rekenen op steun. Dus het is nu tijd om opnieuw te beginnen.'' Met selectief shoppen uit een paar alternatieven ,,die hem goed uitkomen'' neemt de SP geen genoegen, aldus Kooiman.

Lilian Helder van de PVV riep de bewindsman op zijn ,,afbraakplan'' in de papiervernietiger te werpen. Ze vergeleek de staatssecretaris met een doordenderend blind paard. Het plan heeft geen visie en geen goede financiële onderbouwing, aldus Helder. Of de beoogde bezuinigingen ermee worden gehaald is maar zeer de vraag en de werkvloer is niet gehoord. Ze vraagt zich onder meer af wat het kost als zoveel gevangenispersoneel in de WW belandt.

Gerard Schouw van D66 sprak van een 'prutplan' en suggereerde al dat een ander dan Teeven misschien maar een nieuw plan moet maken. Teevens eigen VVD vindt het verstandig dat er naar alternatieven wordt gekeken en zal verzoeken het huidige plan op punten aan te passen.

Gerelateerde artikelen