POLITIEK12 jun '13 17:55Aangepast op 12 jun '13 20:10

Erdogan: protesten binnen 24 uur voorbij

Auteur: ANP Nieuws

De Turkse premier Erdogan zei woensdag dat de protesten op het Taksimplein binnen 24 uur zijn afgelopen. Enkele uren na deze woorden stroomde het plein weer vol met duizenden demonstranten.

EPA
EPA

De demonstranten gaven onder meer gehoor aan een oproep van het Taksim Solidariteit Platform. Ook de oproerpolitie liet zich weer op het plein zien. Rond het Gezipark zijn barricades opgeworpen. De wegen naar het plein zijn in de loop van woensdag vrijgemaakt door de autoriteiten.

Schoongeveegd
In de nacht van dinsdag op woensdag kwam het tot gevechten tussen politie en demonstranten nadat dinsdagochtend de oproerpolitie het plein met harde hand had schoongeveegd. Woensdagochtend was het Taksimplein grotendeels verlaten en bezaaid met resten van de barricades die de betogers hadden opgeworpen. Voor het eerst sinds de betogingen begonnen, reden taxi's over het plein

Gesprek met Erdogan
Enkele leiders van de demonstranten bliezen woensdag een gesprek met Erdogan af vanwege het geweld dat de afgelopen dagen tegen de actievoerders is gebruikt. Volgens een van hen, Eyup Muhcu, sprak Erdogan nu alleen 'regeringsgezinde' betogers en is van een vertegenwoordiging namens alle demonstranten geen sprake meer. Niet alle leiders waren uitgenodigd voor de ontmoeting. Woensdagavond was het nog niet duidelijk of het overleg had plaatsgevonden.

Kwart bevolking
De protesten in Istanbul krijgen de steun van bijna een kwart van de Turkse bevolking. Dat blijkt uit een enquête van een bureau voor sociologisch onderzoek. Ruim de helft is tegen de demonstraties.

Duitsland is geschrokken van het gewelddadige optreden van de Turkse politie tegen betogers. Minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle noemde het ingrijpen van de politie op het Taksimplein verontrustend.

Europarlementariërs
"De Turkse regering geeft met haar reactie op de protesten een verkeerd signaal aan het eigen volk en aan Europa'', aldus Westerwelle. "We verwachten dat premier Erdogan de situatie kalmeert in de geest van de Europese waarden en de aanzet geeft voor een vreedzame dialoog.''

Europarlementariërs hebben het geweld van de Turkse autoriteiten tegen demonstranten als buitensporig bestempeld. Ook Nederlandse afgevaardigden haalden woensdag in het parlement in Straatsburg uit naar het optreden van de politie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen