POLITIEK19 dec '13 20:09

Kabinet richt blik meer op zorgfraude

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet zet een tandje bij om fraude in de zorg aan te pakken.

ANP
ANP

Zo wordt de blik gericht op bureaus die ziekenhuizen adviseren bij hun declaratieproces en wordt geprobeerd het indienen van verhoogde declaraties in de langdurige zorg tegen te gaan.

Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid hebben de Tweede Kamer donderdag gemeld dat zij toezicht en de opsporing van fraude nog meer willen verbeteren. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) gaat declaraties en indicaties in de langdurige zorg meer toetsen en de verkregen informatie controleren bij cliënten. Zorginstellingen waar is vastgesteld dat er duurdere behandelingen in rekening zijn gebracht dan de behandelingen die werkelijk zijn uitgevoerd, mogen niet zelf meer bepalen welke behandeling een bewoner zou moeten krijgen. Volgens het ministerie van VWS zijn nu zo’n 50 instellingen in beeld om deze vrijheid te verliezen.

Schippers en Van Rijn kondigden eerder al aan dat er dit jaar en in 2014 in totaal 30.000 huisbezoeken worden afgelegd bij mensen met een persoonsgebonden budget (pgb). In 2014 en 2015 is er achtereenvolgens 5 en 10 miljoen euro extra uitgetrokken om fraude in de zorg beter te kunnen opsporen.

Gerelateerde artikelen