POLITIEK15 nov '13 08:33Aangepast op 15 nov '13 11:01

Timmermans wil Europese Commissie hervormen

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken wil dat de Europese Commissie kleiner wordt en efficiënter opereert.

ANP
ANP

Elk van de 28 EU-landen heeft nu een eigen commissaris, maar slechts enkele hebben een belangrijke portefeuille. De rest heeft te weinig om handen en zoekt daarom naar werk. Ze komen dan met plannen waar de Europese burger niet op zit te wachten.

Timmermans heeft dat vrijdag gezegd in een toelichting op een artikel in de Financial Times. De minister kondigt daarin aan dat Nederland na de verkiezingen van het Europees Parlement mei volgend jaar een beleidsmanifest wil met de lidstaten, het Europarlement en de Europese Commissie. Inzet moet zijn dat de politieke balans in de EU wordt hersteld en dat de ,,EU weer werkt voor de Europeanen''.

Timmermans wijst erop dat volgens het Europees Verdrag de Europese Commissie al niet meer elk land een eigen commissaris zou moeten hebben. In de praktijk is daar niet aan vastgehouden, maar volgens Timmermans moet in de toekomst ,,de logica van het Verdrag'' worden gevolgd. Hij wil ook de positie van de vicevoorzitters van de Europese Commissie versterken, om te voorkomen dat het beleid alle kanten opschiet.

Timmermans wil daarnaast dat nationale parlementen eurocommissarissen ter verantwoording kunnen roepen in hun hoofdsteden. Ook zou de Europese Commissie een voorstel moeten terugnemen als een derde van de nationale parlementen daartegen is. Nu kunnen nationale parlementen alleen een 'gele kaart' trekken, waarna de commissie zijn voorstel moet heroverwegen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen