POLITIEK4 jun '13 22:11

PvdA wil lagere prijzen voor geneesmiddelen

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De prijzen voor geneesmiddelen moeten omlaag.

Tunahan Kuzu. ANP
Tunahan Kuzu. ANP

Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu (PvdA) gaat een initiatiefwet indienen om de Wet Geneesmiddelenprijzen (WGP) aan te scherpen. Hierdoor zijn volgens hem jaarlijks honderden miljoenen euro’s te besparen.

In zijn initiatiefwet stelt Kuzu voor om een andere berekening te hanteren dan nu wordt gebruikt bij het vaststellen van de maximumprijs van geneesmiddelen. Dat is de prijs waarvoor apothekers een geneesmiddel kunnen inkopen. Momenteel wordt die gebaseerd op de gemiddelde prijzen van vergelijkbare geneesmiddelen in België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

De PvdA'er wil het aantal landen waarmee vergeleken wordt, uitbreiden naar tien: Zweden, Finland, Denemarken, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Ierland, Oostenrijk, België en Frankrijk. Hij wil de maximumprijs voor alle receptgeneesmiddelen vaststellen op het gemiddelde van de drie laagste prijzen in deze tien landen.

Dit model wordt ook in Noorwegen gehanteerd. Daar liggen prijzen voor geneesmiddelen tussen de 7 en 9 procent lager, aldus Kuzu. ,,Lagere prijzen voor geneesmiddelen betekenen via de premie lagere lasten voor burgers, bedrijfsleven en overheid. Deze kans mogen we niet onbenut laten.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen