POLITIEK15 aug '11 17:04

VN-gezant aan Libische onderhandelingstafel

Auteur: Karin Backx

Een VN-gezant van secretaris-generaal Ban Ki-moon is maandag in Tunesië om gesprekken bij te wonen tussen het regime van de Libische leider Kaddafi en rebellen die tegen hem strijden. Dat meldt een fotograaf van persbureau AFP. De gesprekken zouden plaatsvinden in de hoofdstad Tunis.

Eerder op de dag meldde een bron dat vertegenwoordigers van de Libische opstandelingen en het regime van Muammar Kadaffi zondagavond met elkaar spraken in een hotel op het Tunesische vakantie-eiland Djerba.
Het bericht is nog niet bevestigd door een van de partijen, meldt persbureau Reuters. De Libische regering ontkende de onderhandelingen.
Hugo Chavez
Wie er precies aanwezig waren en wat er besproken is, is niet bekend. Een verslaggever van Reuters werd de toegang tot het hotel ontzegd.
De leiders van de Overgangsraad hebben tot nu toe volgehouden pas tot praten bereid te zijn als Kaddafi is opgestapt.
Bij de gesprekken in Tunis zouden volgens bronnen vertegenwoordigers van verschillende buitenlandse partijen zijn, onder wie een vertegenwoordiger van de Venezolaanse president Hugo Chavez, een bondgenoot van Kaddafi.
Ontvluchten
Op Twitter gaan geruchten dat er twee Zuid-Afrikaanse vliegtuigen zijn geland in de Libische hoofdstad Tripoli met toestemming van de NAVO.
Deze zouden mogelijk gebruiken worden om Kadaffi zelf, zijn familie of leden van het regime van het land te laten ontvluchten.
Deze berichten zijn nog niet bevestigd door de internationale persbureaus.
Het regime van Kadaffi lijkt nog verder onder druk te staan nu Libische rebellen de strategische kuststeden Surman en Zawiyah hebben ingenomen.
Hierdoor zijn zij nog maar zeventig kilometer verwijderd van de hoofdstad Tripoli.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen